Bardzo często brakuje nam czasu i inspiracji, żeby zjeść pożywny posiłek. Pozostaje więc zamówienie obiadu z ulubionej restauracji, lub kupno gotowca w supermarkecie. W najgorszym wypadku, niektórzy pewnie skuszą się na porcję lodów lub czipsów zalegających w szafce lub spiżarni.

Na szczęście wystarczy kilka składników i niecałe 15 minut czasu aby przygotować naprawdę smaczny obiad. A jeśli zostanie nam jeszcze porcja, idealnie sprawdzi się do zabrania następnego dnia do pracy.

Składniki na 2 porcje

  • Połowa papryki, najlepiej sprawdzi się czerwona ale można wziąć ulubioną
  • Garść pokrojonych liści pak choi, jeśli nie mamy sprawdzi się również kapusta pekińska, lub nawet zwykła głowiasta lub stożkowa
  • 200g mięsa mielonego, najlepiej delikatnego drobiowego
  • Olej roślinny
  • Dwa ząbki czosnku
  • Około 2 centymetry imbir startego na tarce
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Szczypiorek i sezam do posypania
  • 200g makaronu Udon lub Ramen, jeśli mamy w domu makaron spaghetti można podczas gotowania dodać sody aby upodobnić go do azjatyckich makaronów

Składniki na sos

  • 1/4 szklanki bulionu, można użyć wcześniej mrożonego lub z kostki, ewentualnie użyć samej wody
  • 1 łyżka tahini, jeśli nie mamy można użyć masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sriraczy lub płatków chili

Przygotowanie

Na woku lub patelni rozgrzewamy olej. Następnie wyciskamy czosnek i dodajemy imbir, gdy składniki zaczną się rumienić po chwili dodajemy również mięso. Przyprawiamy solą i pieprzem i pozostawiamy na dużym ogniu. Smażenie powinno zająć około 7-8 minut, ważne żeby w tym czasie mieszać mięso aby się nie przypaliło.

Można zmniejszyć ogień pod patelnią i w tym czasie szybko przygotować sos. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i gotowe. Warto również wykorzystać smażenie mięsa na szybkie przygotowanie makaronu. W zależności jakiego używamy, stosujemy się do instrukcji z opakowania.

Gdy mięso jest już podsmażone możemy dodawać warzywa. Kapustę i paprykę dodajemy na patelnię, smażymy około 2 minut. W tym czasie nie przestajemy mieszać składników. Gdy warzywa są już podsmażone, możemy dodawać makaron. Również mieszamy, można chwilę podsmażyć całość i dodajemy sos. Po wymieszaniu pozostaje jedynie potrzymać danie jeszcze chwilę na patelni, aby wszystkie składniki nabrały smaku i gotowe!

W zależności od preferencji można dodać szczypiorek i sezam albo jeszcze na patelni, albo już na talerzach.