Na grillu najczęściej znajdziemy standardowy zestaw sosów: musztardę i ketchup. Coraz więcej osób kusi się również na gotowe, nowe sosy. Tysiąca wysp, majonezowe czy różne odmiany sosów BBQ. Warto również zaszaleć i przygotować nowy sos własnoręcznie.
Poniżej przedstawione sosy są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wyróżniają się za to wyrazistymi smakami, które idealne podkreślą każde danie grillowe.
Amerykański sos
- Ogórek konserwowy
- Pomidor
- Szczypiorek
- Porcja ketchupu
- Porcja majonezu
Warzywa należy pokroić w drobną kostkę. Ketchup i majonez dokładnie mieszamy ze sobą i dodajemy pokrojone warzywa. Po ponownym zamieszaniu, sos wkładamy do lodówki najlepiej na godzinę. Drobno posiekany szczypiorek dodajemy na samym końcu, zaraz przed podaniem.
Grecki sos tzatziki
- Duże opakowanie jogurtu greckiego
- Ogórek gruntowy
- 1-2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Mięta świeża
- Koperek świeży
Ogórka dokładnie myjemy i ścieramy na tarce, dodajemy do jogurtu. Następnie dolewamy odmierzone porcje oleju oraz octu. Dodajemy posiekany wcześniej koperek wraz z miętą, oraz czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i cieszymy się wyjątkowo kremowym i odświeżającym smakiem.
Ostry sos ketchupowy
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka tabasco
Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Nie trzeba, lecz można odstawić do lodówki aby sos nabrał dodatkowej mocy.
Miodowo-musztardowy sos majonezowy
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki dokładnie mieszamy i gotowe. Świetnie sprawdzi się zarówno do różnych mięs jak i do warzyw i sałatek. Jeśli chcemy użyć go jako sos do polania sałatki, możemy zwiększyć ilość wody w przepisie, lub dodać oliwy.