Bruschetta z łososiem to tradycyjna włoska przekąska, która jest łatwa w przygotowaniu, świetnie prezentuje się na stole. Bruschetty podawane są jako dodatek do dania głównego, a także zdrowe Fit śniadanie lub przekąska.
Fajną odmianą tego dania jest zdrowa wersja z wędzonym łososiem na opiekanej ciabatcie z dużą ilością chudego serka. Tak proste i tak pyszne danie, które zaspokoi potrzeby smakowe i odżywcze tego najważniejszego posiłku w ciągu dnia.
Składniki fit śniadania z wędzonym łososiem:
- 60 gramów wędzonego łososia w plastrach;
- 2 plasterki ciabatty;
- Jedno jajko kurze ugotowane;
- 3 pomidorki wiśniowe;
- Pestki z dyni prażone;
- 60 gramów serka chudego;
- Mix sałat zielonych;
- Ocet balsamiczny;
- Szczypiorek;
- Sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Drobno posiekaj szczypior, część wymieszaj z serkiem, część posłuży do posypania kanapki. Zrób krem, czyli serek zmiksuj z częścią szczypiorku, dodaj sól i czarny pieprz. Pieczywo podpiekamy na patelni lub tosterze. Następnie smarujemy chrupiące bruschetty przygotowanym kremem szczypiorkowo-serowym.
Przykryj kanapki plastrami łososia i ułóż na talerzu. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, ugotowane na twardo jajko pokrój na 8 plastrów. Połóż jajko obok bruschetty. Kompozycję uzupełniamy mixem sałat, plasterkiem cytryny i pomidorkami koktajlowymi. Posypać zielonym szczypiorkiem, pestkami dyni, solą i pieprzem. Skrop zieleninę octem balsamicznym. Smacznego!
Łosoś to bardzo zdrowa i bogata w liczne minerały i kwasy ryba. Aby czuć się dobrze przez cały dzień, zacznij poranek od zdrowego i pożywnego, a jednocześnie lekkiego śniadania, które będzie dobre dla Twojej sylwetki. Warto też spróbować pysznej i zdrowej szakszuki.