Wiosna, w końcu możemy cieszyć się młodymi warzywami. Jednym z najszybszych i jakże smacznych sposobów na przygotowanie nowalijek są oczywiście zupy. Niezależnie czy wolisz te bardziej tradycyjne smaki, czy może nowinki- na pewno znajdneice inspiracje w naszych przepisach!

Kapuśniak

Kapuśniak raczej nie kojarzy się z wiosenną zupą, w końcu zazwyczaj wykorzystuje się do jego przygotowania kiszoną kapustę. Co jeśli zamienimy tradycyjną wersję na taką z młodą kiszoną kapustą? Smak będzie zecydowanie delikatniejszy, lecz na pewno nie bez charakteru.

Bardzo dobrym dopełnieniem tej wersji będzie wywar z gotowanych na wolnym ogniu żeberek. Następnie przygotowujemy posiekaną kapustę, cebulę i boczek. Te ostatnie podsmażamy i dodajemy do wywaru. Teraz na pewno każdy zachwyci się tak przygotowanym kapuśniakiem!

Zupa jarzynowa

W końcu możemy przygotować przepyszną, świeżą zupę jarzynową. Aby zmienić smak znany z dzieciństwa warto eksperymentować z dodawanymi warzywami. Co powiecie na zachowanie kalafiora i fasolki szparagowej, ale dodanie także szparagów, a na talerz wkroić dodatkowo rzodkiewkę?

Chłodnik litewski

W Polsce zupa zazwyczaj kojarzy się z ciepłym posiłkiem, jednak gdy za oknem temperatura rośnie nie zawsze mamy ochotę na gorące. Świetnym rozwiązaniem jest więc chłodnik. Dodatkowo botwina, która jest bazą chłodnika litewskiego zawiera ogromne ilości witaminy C, wapnia, kwasu foliowego i innych przydatnych składników!