Efektowne nakrycie stołu to podstawa udanego przyjęcia. Goście uwielbiają być rozpieszczani, dlatego warto zadbać o elegancką oprawę przyjęcia. Zastawa stołowa wprowadza przyjemny, często dostojny nastrój, dlatego na przyjęciach stawia się na estetykę. Dużą popularnością cieszą się ozdobne podtalerze. Jaką funkcję pełnią te dekoracyjne elementy na stołach?
Czym jest podtalerz?
Niewielki, dekoracyjny element, który kładzie się pod zwykłym talerzem to właśnie podtalerz. Pełni on funkcję ozdobną, ale również zabezpiecza obrus przed poplamieniem. Podtalerz podczas posiłku znajduje się cały czas na stole. Zabierany jest dopiero po skończonym poczęstunku. Ten dekoracyjny talerz stawia się zwykle pod płaskim talerzem, dlatego podtalerz powinien być większy niż pozostałe elementy zastawy.
Jak dobierać podtalerze do zastawy?
Podtalerze oferowane są w wielu kolorach – mogą być jednobarwne, ale równie pięknie prezentują się modele wzorzyste, z wyraźnymi motywami dekoracyjnymi, np. w kwiaty. Gładkie, jednolite talerze pasują niemal do każdego rodzaju zastawy. Z tego względu są często wybierane podczas dekorowania stołów weselnych i bankietowych.
Podtalerz wzorzysty dobiera się do koloru zastawy – do jasnych kolorów, np. do bieli, różu i beżu pasują motywy kwiatowe, geometryczne wzory lub naczynia w kolorze złotym, lub srebrnym, miedzianym. Talerzyk dekoracyjny może być również w kolorze mocno kontrastującym z pozostałymi naczyniami. Warto jednak zadbać o to, aby na stole znalazł się inny element dekoracyjny z w tym samym lub w podobnym kolorze. Pozwoli to zachować estetyczną harmonię i nie zaburzy eleganckiego wyglądu stołu.
Jak nakrywać stół, aby był elegancki?
Wybór nakrycia stołu zależy w dużej mierze od rodzaju uroczystości. Mniej formalne przyjęcia mogą mieć nieco bardziej nietuzinkową oprawę. Organizując przyjęcie w plenerze można zdecydować się na kolorowe podtalerze w barwach pastelowych. Stół można udekorować świeżymi kwiatami lub ziołami. Na takim stole powinien znaleźć się materiałowy obrus, jeśli podtalerze nie są jednobarwne – obrus może być w jednym kolorze.
Talerz dekoracyjny umieszcza się blisko krawędzi stołu, tak, aby pełni funkcję nie tylko dekoracyjną, ale również ochronną. Na podtalerzu kładzie się płaski talerz, talerzyk deserowy oraz talerz na zupę. Do prostokątnych lub kwadratowych talerzy dobiera się podtalerze w tym samym kształcie, aby całość wyglądała dobrze i nie utrudniała spożywania posiłku. Na uroczystych stołach doskonale prezentują się produkty o nietypowych brzegach, np. pofałdowanych.