Lato to idealna pora na próbowanie nowych przepisów na smoothie. Orzeźwiające i bardzo zdrowe napoje owocowe, nie tylko zaspokoją pragnienie ale zapewnią także sporą dawkę witamin. Dzięki poniższym przepisom na smoothie z mango poczujecie się jak na wakacjach w ciepłych krajach, nawet siedząc na działce czy na kanapie w swoim mieszkaniu!

Krwiste i sycące smoothie

Składniki:

  • 1/2 litra soku jabłkowego
  • 1/2 kg borówek – mrożonych lub w sezonie świeżych
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 średniej wielkości dojrzałe mango
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 pęczek mięty
  • Przygotowanie:

Borówki z sokiem jabłkowym blendujemy na gładki mus. W tym czasie obieramy i  kroimy mango. Po obraniu awokado skrapiamy je sokiem wyciśniętym z cytryny, aby nie ciemniało. Dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę. Możemy przyozdobić listkami mięty oraz pojedynczymi borówkami.

Kremowe smoothie z mango

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1/2 limonki
  • 1 dorodna pomarańcza
  • 250 ml jogurtu kokosowego
  • 1 szczypta kurkumy lub ok 1 cm świeżej

Przygotowanie:

Mango obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy obraną i początkowaną pomarańczę, wyciskamy sok z limonki. Do kielicha dodajemy także jogurt i kurkumę. Całość blendujemy na gładką masę i pijemy od razu.

Smoothie z mango i miechunką

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 4-5 sztuk większej marchewki
  • 1 opakowanie (ok 200 g) miechunki
  • 20 g świeżego imbiru
  • 5 pomarańczy
  • 1 szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Mango obieramy, miąższ kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Marchewki obieramy, jeśli wasz blender poradzi sobie z drobno pokrojoną marchewką kroimy i dodajemy. Jeśli nie, marchew należy uprzednio zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Miechunkę obieramy z listków, myjemy i również dodajemy do blendera. Imbir obieramy ze skórki- najlepiej łyżeczką, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do reszty składników. Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy oraz cynamon. Całość blendujemy na gładką masę. Smoothie można podawać z dodatkiem dżemu pomarańczowego oraz plastrów pomarańczy.