Lato to idealna okazja aby cieszyć się smakiem nowalijek. Oczywiście jednym z oczywistych letnich wyborów są młode ziemniaki. Są niezwykle proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Jako dodatek świetnie sprawdzą się świeże zioła oraz nabiał.
Jak gotować młode ziemniaki?
Ogromnym plusem młodych ziemniaków jest fakt, że nie trzeba ich obierać. Przed ugotowaniem należy je jedynie dokładnie umyć. Szczególnie jeśli ziemniaki kupujemy na targu lub w dobrym sklepie- bardzo często na bulwach znajdziemy jeszcze nie mają ilość ziemi. Do mycia najlepiej sprawdzi się szczotka lub specjalna rękawiczka do mycia warzyw.
Gdy ziemniaki są dokładnie oczyszczone z ziemi wystarczy wrzucić je go garnka z wrzątkiem. Oczywiście nie zapomniany o soli, której dodajemy 1 łyżeczkę na 1 litr wody. Bulwy gotujemy przez około 15- 20 minut. Ważne jest aby po dodaniu ziemniaków do wody, zmniejszyć ogień- tak aby gotowały się na średniej mocy. Inaczej skorupki ziemniaka popękają, a środek wciąż pozostanie surowy.
Z czym podawać?
Gdy już ugotowaliśmy ziemniaczki można klasycznie posypać je jedynie koperkiem. Bardzo dobrze będą smakować podane z kefirem lub maślankom. Dla miłośników pieczonego jedzenia mamy też inną propozycję.
Po lekkim podgotowaniu ziemniaczków przekładamy je do brytfanki lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki lekko ugniatamy, i układamy na blaszce. Całość kropimy oliwą z oliwek lub drobno pokrojonym masłem. Całość posypujemy ziołami- świetnie sprawdzi się tymianek, rozmaryn lub gotowa mieszanka ziół francuskich lub polskich. Doprawiamy dodatkowo zmielonym pieprzem. Dla smaku można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek lub posypać suszonym.
Tak przygotowaną blaszkę lub brytfankę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 do 15 minut.
Kolejnym pomysłem na pieczone ziemniaczki jest zastąpienie ziół drobno pokrojonym boczkiem oraz posypanie serem tartym. Dodatkowo na blaszce można poukładać umyte pomidorki koktajlowe oraz ząbki czosnku. Tak przygotowaną blachę wstawiamy do pieca na 20 minut, również do temperatury 190 stopni.