Światowa kuchnia ma do zaoferowania wiele niesamowitych przysmaków.
Warto się z nimi zapoznać, aby móc otworzyć się na zupełnie nowe smaki. Wśród polecanych propozycji znaleźć można kuchnię grecką. Co ten region jest w stanie zaoferować dobrego?
Lista greckich, obowiązkowych przysmaków
Grecja kojarzyć się może z ciepłym słońcem, niebieskimi dachami, jak również niesamowitymi przysmakami. Oto najlepsze propozycje:
- kofty – przysmak dla miłośników grillowanych potraw. Oto mięsne kotleciki, które nadziewane są na szaszłyki. Dodaje się do tego różnego rodzaju przyprawy, które sprawiają, że kotleciki są bardzo aromatyczne. Koniecznie podaje się je z dodatkiem jogurtu greckiego, tutaj znajdziesz więcej informacji o greckim przysmaku z mięsa mielonego, o kofcie.
- souvlaki – to po nie najczęściej sięgają Grecy, kiedy są bardzo głodni i chcą się szybko najeść. Oto grillowane szaszłyki. Przyrządza się je na bazie siekanej wieprzowiny lub kurczaka. Podaje się je podobnie jak gyros – np. w picie.
- moussaka – jej odmiany można spotkać na całym świecie. Oryginalna to ta grecka, która bazuje na ułożonych warstwach bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa. Czasem można spotkać się również z warstwą ziemniaków, ale ich obecność nie jest koniecznością.
- dolmades – Polakom kojarzyć się one mogą z doskonale znanymi gołąbkami. W Grecji, zamiast kapusty, używa się liści winogron. Farsz to ryż oraz mięso, czyli to co używa się w polskiej kuchni.
- horiatki – grecka sałatka wiejska. Użytkowana na ogół jako dodatek do głównych potraw. Sałatka bazuje na takich składnikach jak pomidory, świeże ogórki, oliwa z oliwek, oregano i sól. Spotyka się również wersje z dodatkami, jak oliwki, cebula.