Chyba każdy kojarzy przepyszne tacos i burrito, jednak kuchnia meksykańska to o wiele większa różnorodność smaków. Wieloletni rozwój sztuki kulinarnej i przejmowanie inspiracji od nowo poznanych kultur Europejskich wytworzyły niezwykle ciekawą mieszankę. Dowodem na to jest fakt, że w 2010 roku tradycyjna odmiana kuchni meksykańskiej została dodana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Podstawa kuchni meksykańskiej
Na kształtowanie się kuchni meksykańskiej miały oczywiście na warunki życia w Meksyku. Brak koła oraz ostrych narzędzi wykonanych z metalu; oraz fakt, że nie hodowano wówczas większych zwierząt, jak krowy. W okresie przedhiszpańskim najczęściej spożywanymi roślinami były między innymi fasole, chia, pomidory, bataty, awokado, kukurydza oraz owoce takie jak papaja, gujawa czy guanabana. Z mięs najczęściej spożywano mięso indyka, którego mięso było jedyną wówczas odmianą drobiu na kontynencie. W Meksyku dzięki handlowi oceanicznemu spożywano także ryby oraz wszelakie skorupiaki.
Kolonizacja Ameryki Południowej zapoczątkowała wiele oczywistych zmian na kontynencie, także w kwestii kulinarnej. Ponoć Hiszpanie, którzy mieli okazje skosztować lokalnych potraw wyrażali zadowolenie i zachwyt. Ciężko im było jednak zupełnie zmienić dawne przyzwyczajenia, zaczęli sprowadzać żyto, pszenicę, owies oraz ryż. Z czasem kuchnie obu kultur zaczęły się przenikać, tworząc oryginalną mieszankę smaków i składników. Oprócz wcześniej wspomnianych zbóż, w Meksyku pojawiły się również takie rośliny jak szpinak, sałata, soczewica, jabłka, morele. Europejczycy przywieźli także ze sobą zupełnie nowe przyprawy, między innymi miętę, kolendrę, bazylię czy rozmaryn.
Przykładowe dania
Burrito jest jednym z najbardziej popularnych na świecie dań kuchni meksykańskiej. Obecnie dostępnych jest wiele odmian burrito, włącznie z robionymi w domu jak chociażby śniadaniowe burrito. Jednak oryginalne, meksykańskie burrito najczęściej wypełnione jest specjalnie przygotowanym ryżem i fasolą, bądź jedynie mięsem. A już jej amerykański odpowiednik zawierać będzie dodatkowo sałatę, salsę, guacamole oraz ser.
Chimichanga to nic innego jak smażone na oleju burrito. Najczęściej wypełnione jest mięsem, choć coraz częściej dodawana jest również fasola, ryż czy ser. Potrawę uzupełnia porcja ostrego sosu oraz guacamole.
Jeśli zaś ciekawi Was, jakie trunki są najczęściej spożywane w tej części świata, zapraszamy do lektury artykułu „Co piją Meksykanie?”.