Przygotowanie ciasta francuskiego zdecydowanie nie należy do najłatwiejszych. Na szczęście dla wszystkich smakoszy w praktycznie każdym większym markecie dostaniemy dobrej jakości dobre ciasto francuskie. Niezależnie czy skusicie się na wersję mrożoną czy też tą z lodówki- jest to naprawdę poręczna baza do wielu dań.

Z ciasta francuskiego można szybko przygotować zarówno słodkie rogaliki, rożki czy zawijaski. Ale także obiadowe paszteciki, ślimaki oraz inne obiadowe dodatki. Poniżej przedstawiamy garść pomysłów na wykorzystanie ciasta francuskiego, niezależnie od preferowanych przez was smaków.

Zawijaski ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 porcja ciasta francuskiego
  • 250 g szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera mozarella
  • 100 g sera feta
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz i chilli do smaku

Przygotowanie:

Szpinak wrzucamy do sitka i zostawiamy do rozmrożenia. Możemy także powoli rozmrażać go w głębokiej patelni lub garnku i po prostu odlać nadmiar wody. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do czosnku. Doprawiamy do smaku. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie wykładamy na ciasto starty ser mozarella oraz pokruszoną fetę. Na całość wykładamy szpinak i zwijamy ciasto w rulon. Ważne aby zwijać ciasto od strony najdłuższego boku. Następnie kroimy go na mniej więcej 20 kawałków. Tak przygotowane ślimaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do pieca na pół godziny.

Szparagi w śpiworku

Składniki:

  • 1/2 paczki ciasta francuskiego
  • 1 pęczek szparagów
  • Szynka parmeńska, ser parmezan lub tarty żółty

Przygotowanie:

Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe kawałki – o tym jak wybrać najładniejsze oraz odpowiednio przygotować je gotowania opisałam w artykule Jak najlepiej wykorzystać sezon na szparagi?. Tak przygotowane łodygi solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, następnie kropimy oliwą.

Ciasto francuskie rozwijamy i delikatnie wałkujemy do grubości mniej więcej 2 mm. Następnie wycinamy 6 równych kwadratów i przekładamy je na blaszkę do pieczenia. Na każdym układamy kawałki szynki, na środku po skosie układamy po dwa szparagi. Całość posypujemy startym serem i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni pieca na około 15 minut.