Choć poza Włochami ciężko spróbować prawdziwej włoskiej kuchni, zawsze możemy chociaż spróbować własnej namiastki południa. W dużej mierze o oryginalności dania decydują składniki. Pomidory rosnące w gorącym słońcu Italii będą smakowały inaczej niż nasze krajowe odpowiedniki. Jednak za pomocą użytych przypraw i metod gotowania jesteśmy w stanie wyczarować naprawdę niesamowite spaghetti bolognese.
Składniki na sos
- 4 duże, soczyście czerwone pomidory
- 1/2 białej cebuli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 duża marchew
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 120 boczku wędzonego
- 500 g wołowego mięsa mielonego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 ml passaty pomidorowej
- 200 ml czerwonego wina
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki tymianku
- 3 łyżeczki oregano
- Sól do smaku
- Świeżo mielony pieprz
Wykonanie
Pomidory myjemy i parzymy wrzątkiem aby łatwiej usunąć skórki. Kroimy pomidory oraz obie cebule w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło, boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
Po chwili dodajemy 2 łyżki oregano, obie cebule, marchew oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy całość przez około pięć minut po czym dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i pozostałym oregano. Całość mieszamy i marzymy około dziesięciu minut. Następnie na patelnię wlewamy wino, pomidory oraz koncentrat wraz z passatą. Doprawiamy cukrem i doprowadzamy zawartość patelni do wrzenia i zmniejszyć ogień. Sos gotujemy przez conajmniej dwie godziny, najlepiej przygotować go dzień wcześniej i przemrozić przez noc w lodówce. Dzięki temu nabierze dodatkowej głębi i smaku.
Sos podajemy z makaronem pappardelle lub tagliatelle, czyli zazwyczaj zwanym u nas po prostu makaronem spaghetti. Całość posypujemy serem tartym, najlepiej parmezanem oraz siekaną natką pietruszki.