Gdy temperatura za oknem znacząco wzrasta najczęściej mało kto odczuwa przyjemność ze spędzania czasu w kuchni. Gotowanie podnosi znacząco temperaturę w mieszkaniu, a sama pogoda nie zachęca do obwitych posiłków. Coś jednak trzeba jeść, ale ile można jeść nawet najlepszych sałatek?
Dobrym rozwiązaniem jest więc przygotowanie smacznych, domowych lodów, które jednocześnie zapewnią ochłodzenie oraz porządną dawkę witamin i mikroelementów.
Lody wodne i orzeźwiające
Lody bazujące na owocach składających się w dużej części z wody to świetny zamiennik lemoniady. Do ich producji można przygotować specjalne foremki do lodów lub specjalnych podłużnych woreczków do lodu.
Pierwszą propozycją na lodowe orzeźwienie jest połączenie arbuza i limonki. Wystarczy połączyć 2 szklanki arbuza z sokiem wyciśniętym ze średniej limonki. Dla dodatkowego podbicia smaku można dodać również skórkę z limonki. Po zblendowaniu wystarczy przelać miksturę do foremek i poczekać. Wersja bardziej imprezowa to połączenie truskawek z limonką i niedużą porcją tequili, dzięki temu zyskamy mrożoną wersję margerity.
Jeśli zależy nam na porządnym orzeźwieniu warto skusić się na połączeniu ogórka, melona oraz mięty. Choć ogórek może początkowo zniechęcać, warto nie pomijać go w przepisie. Dzięki dużej zawartości wody przyniesie upragnioną ulgę, a smak bardzo dobrze skomponuje się z melonem i miętą.
Lody wersja sycąca
Gdy upały zachęcają do pomijania posiłków, warto przygotować lodową wersję smoothie. Bardziej treściwy lodowy przysmak pozwoli na zapewnienie sobie dawki potrzebnych kalorii bez konieczności spędzania czasu w kuchni.
Do przygotowania dwunastu porcji lodów będziemy potrzebować:
- 1/3 szklanki masła migdałowego
- połowy szklanki jogurtu oraz takiej samej ilości mleka migdałowego
- dwóch mrożonych bananów
- dwóch łyżek miodu lub syropu klonowego
- 170 gram czekolady – najlepiej gorzkiej
- garść orzechów
Składniki łączymy w blenderze, wylewamy do foremek i dobrze mrozimy.