Sernik na zimno i truskawki to idealne połączenie. Warto więc skorzystać z okazji na rozpoczynający się sezon truskawkowy i sprezentować mamie, albo sobie samemu pyszny deser. W przeciwieństwie do klasycznych serników na zimno, ten nie wymaga całonocnego chłodzenia w lodówce. Bardzo dobrze nada się więc, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego lub odwiedzą nas niespodziewani goście.

Składniki:

Do przygotowania masy sernika będziemy potrzebować:

  • 1 kg twarogu lub serka na sernik
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 saszetki galaretki tego samego smaku

Spód ciasta:

  • 150 g margaryny
  • 300 g herbatniczków

Dekoracja:

  • 1 saszetka galaretki truskawkowej
  • 200 g truskawek

Wykonanie

Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ochłodzenia. W tym czasie kruszymy herbatniki. Możemy użyć do tego celu ubijaka do kapusty lub blendera ręcznego. Łączymy oba składniki, aż masa będzie przypominała wilgotny piasek. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej przygotowaną masę i dociskamy do dna.

Wybrane galaretki robimy zgodnie z instrukcją z opakowania, odstawiamy do ostygnięcia. Serek lub twaróg miksujemy z cukrem pudrem do całkowitego połączenia. Następnie dodajemy lekko stężałą już galaretkę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy do przygotowanej wcześniej foremki ze spodem z herbatników. Dla wyrównania masy i wydobycia pęcherzyków powietrza można ostrożnie uderzyć foremką o blat stołu. Całość wstawiamy do lodówki na godzinę.

Na górę sernika możemy przygotować galaretkę z wybranymi owocami. Przygotowujemy kolejną saszetkę z galaretką i odstawiamy na bok. Gdy ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji wyjmujemy je z lodówki i dekorujemy na przykład truskawkami. Zalewamy przygotowaną galaretką i jeszcze raz wstawiamy do lodówki, aby całość się dobrze zmroziła.