Domowe wrapy to świetny posiłek na szybki obiad, lunch na wynos czy nawet sycące śniadanie. Bez problemu zrobimy je ze składników, które mamy już w domu. Dzięki różnorodności składników jakie możemy dodać, każdy bez problemu skomponuje coś dla siebie. Wrapy są również świetnym wyborem na przyjęcie, nawet gdy gościmy wegetarian, wegan i mięsożerców.
Bardzo ważne jest aby pamiętać o wcześniejszym podgrzaniu tortilli. Możemy to zrobić na dwa sposoby. Najszybciej jest wrzucić ją na chwilę na patelnię i ocieplić z obu stron. Ewentualnie można także wrzucić ją do ciepłego piekarnika, w tym przypadku warto wcześniej skropić placek wodą.
Chrupiące wrapy z warzywami
- 1 tortilla
- 1-2 liście sałaty
- 1 porcja serka kremowego
- Po kawałku papryki czerwonej i żółtej
- Kiełki- na przykład rzodkiewki
- 1 dymka ze szczypiorkiem
Papryki kroimy w pasy, w zależności od upodobania. Drobno siekamy dymkę i myjemy sałatę. Tortillę smarujemy serkiem i układamy składniki. Jeśli chcemy przełamać warzywny smak, można dodać plaster szynki- mięsnej lub roślinnej.
Wrapy z kurczakiem
- Nieduża pierś z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i oregano
- Szczypta pieprzu i chili
Domowy sos czosnkowy
- 3 łyżki jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- Łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Kurę kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w marynacie, najlepiej na całą noc. Jeśli nie chcemy aż tyle czekać, godzina powinna wystarczyć. Składniki sosu mieszamy ręcznie, lub możemy użyć do tego celu blendera. Po usmażeniu kurczaka wykładamy wybrane warzywa, na przykład paprykę, sałatę i ogórka gruntowego na tortillę. Dodajemy kurczaka, sos i zajadamy!
Wrap z tuńczykiem
- 1 puszka tuńczyka
- 2 pomidory
- 1 awokado
- Garść mieszanki sałat
- 2 marchewki
- Majonez
- Sól i pieprz do smaku
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Pomidory i awokado kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy z sosu. Tortillę smarujemy majonezem, układamy na niej warzywa i tuńczyka. Na koniec doprawiamy i gotowe!