Sushi to jedna z najpopularniejszych japońskich potraw. Także w Polsce wiele osób z chęcią zajada się różnymi rodzajami ryżu z dodatkami. Warto więc wiedzieć czym różnią się od siebie poszczególne odmiany sushi, tak aby bez problemu dobrać dla siebie tą najsmaczniejszą.
Nigiri
Klasyczna i chyba najpopularniejsza odmiana sushi. Bardzo łatwo ją rozpoznać; Jest to ręcznie formowana podłużna porcja ryżu, na której umieszcza się rybę, krewetkę, kalmara lub japoński omlet tamgo. Czasami znajduje się na niej nieduża porcja wasabi.
Maki
Maki z japońskiego oznacza rolować, łatwo więc zgadnąć, że jest to niezwykle popularna wersja zawinięta w wodorost. Na bambusowej macie układany jest prasowany wodorost nori, na nim wykłada się ryż i wybrane dodatki. Najczęściej wypełnia się go kawałkami ryby, warzyw i owoców morza. Po zawinięciu, rolka krojona jest na cieńsze kawałki i podawana w ten sposób.
Hosomaki
Najbardziej podstawowa wersja maki sushi. Zawiera tylko jeden składnik, bardzo często jest to ryba lub warzywa. Jedną z odmian hosomaki to kappa maki- czyli rolka z ogórkiem. Jest to najmniejszy rodzaj sushi, średnica rolki wynosi od 2 do 3 centymetrów.
Futomaki
To wieloskładnikowa odmiana hosomaki, musi się w niej znaleść minimum cztery składniki. Najczęściej są to warzywa oraz wybrana ryba, bądź owoce morza. W związku z większą ilością składników rośnie również jej rozmiar, standardowo jest to około 4-6 centymetrów.
Uramaki
Kolejna mini lekcja japońskiego. Ura oznacza odwrócony. Uramaki to niestandardowe sushi, w których to ryż znajduje się na zewnątrz, a wodorost wraz z wypełnieniem w środku. Bardzo często ryż posypuje się mieszanką jasnego i ciemnego sezamu. Składniki nadzienia są podobne jak w przypadku pozostałych rolek. Jednym z najczęściej występujących połączeń są paluszki krabowe, awokado i ogórek- czyli zamerykanizowane California maki.
Temaki
Coraz częściej spotykane w lokalach z sushi na wynos. Remaki to sushi w stożkach z wodorostów. W przeciwieństwie do maki, nie kroi się ich w plasterki, lecz gryzie jak kanapkę. Oprócz poręcznego kształtu zazwyczaj nie różnią się składnikami, wciąż najczęściej używa się ryb, warzyw, tamgo lub owoców morza.