Chyba nie ma osoby, która nie przepadałaby za potrawami włoskiej kuchni. Pyszne makarony, apetyczne zapiekanki lub pizza z rozmaitymi dodatkami to jednak nie wszystko. Jednym z najpopularniejszych dań jest także lasagne. Można ją przygotować z dodatkami mięsnymi lub w sposób wegański. Lasagne śródziemnomorska będzie pozbawiona mięsa, do jej przygotowania wykorzystamy przepyszne warzywa, kozi ser oraz aromatyczne przyprawy. Idealnym dopełnieniem tego przepisu będzie sos beszamelowy – łatwy w przyrządzeniu i wymagający tylko kilku prostych składników. Kuchnia śródziemnomorska jest teraz na wyciągnięcie ręki!

Składniki

Do przygotowania dwóch porcji lasagne będą nam potrzebne: szklanka bobu, mała cukinia, dwie łyżki oliwy, pęczek dymki, łyżeczka posiekanego oregano, pół łyżki tymianku, dwa małe pomidory, dziewięć płatów makaronu do lasagne, 150 g koziego sera, trzy łyżki śmietanki kremówki, 50 g startego parmezanu.
Dodatkowo do sosu beszamelowego wykorzystamy: 25 g masła, 40 g mąki pszennej, pół litra ciepłego mleka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i łyżkę soku z cytryny.

Wykonanie

Bób gotujemy, studzimy i obieramy z łupinek. Cukinię kroimy w plastry i smażymy przez pięć minut na rozgrzanej oliwą patelni. Dodajemy bób i pokrojoną w kostkę dymkę. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z oregano i tymiankiem. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, odsączamy, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników.

Przygotowujemy sos beszamelowy: rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią masło. Wsypujemy mąkę i mieszamy aż do momentu powstania gładkiej masy. Cały czas mieszając, wlewamy mleko razem z sokiem z cytryny. Dodajemy przyprawy. Gotujemy do chwili, w której sos będzie gęsty.

Ser kozi kruszymy i mieszamy ze śmietanką.
W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy warstwami płaty makaronu, sos, warzywa i kozi ser. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez pół godziny. Smacznego!